Zdravé zuby  

7 tipov, čo použiť namiesto žuvačky

Pýtate sa:  Na žutí žuvačiek som doslova závislá. Pomáha mi to odbúravať stres a milujem ten svieži pocit v ústach – proste sa toho neviem vzdať. Nedávno som si však prečítala zloženie bežných žuvačiek, ktoré pravidelne vo veľkom kupujem. A zistila som, že žuvačka je vlastne chémia silného kalibru, hlavne pre obsah aspartamu. Ako je teda najlepšie nahradiť bežne predávané žuvačky?

Radíme:

 Žutie bežne predávaných žuvačiek skutočne nie je zdravé. Obsahujú spomínaný aspartam označovaný aj E951. Aspartam je umelé sladidlo zložené z dvoch aminokyselín (L-asparagovej a L-fenylalanínu), ktoré sa bežne vyskytujú v prírode. Tretia zložka je metanol. Metanol je  silne jedovatá látka,  vo zvýšenom množstve spôsobuje poškodenie zraku. Po skonzumovaní sa štiepi na  dve jedovaté látky – formaldehyd a kyselinu mravčiu. Formaldehyd je prvotriedny karcinogén. Aspartam je síce povolené sladidlo, zároveň však americký úrad zdokumentoval 92 škodlivých príznakov pri jeho častom používaní, o.i. závrate, bolesti hlavy, otupelosť, nespavosť. Spomínaná kyselina mravčia spôsobuje toxicitu metanolu.

Umelé žuvačky sa pritom dajú nahradiť úplne jednoducho, prinášame Vám niekoľko prírodných tipov:

1)Žujte lístky stévie alebo lístky mäty. Príjemne osviežia dych. Niektorí ľudia žujú aj bejby špenát, ten je však bez chuti.

2) Hlavička z klinčeka. Z korenia klinček odkusnite hlavičku – pri žuvaní zvykne páliť, takže je lepšie len ho “prevaľovať” v ústach.

3) Žuvacia živica vyrobená z čistej živice altajského smrekovca. Môžete si vybrať 100% čistú, alebo s prírodnou príchuťou (napríklad šípka, mätový olej, propolis, brusnica..)

4) Ústny bylinkový sprej – existuje niekoľko druhov a značiek, najobľúbenejší je citrónovo-pepermintový.

5) Bio žuvačky Chicza – sú úplne prírodné, biologicky odbúrateľné žuvačky vyrobené prírodnou cestou, s “pomocou” gumovníkového stromu chickle a nemá v sebe nič iné okrem prírodného gumového organického základu.

6) Xilytolove žuvačky – sú bez aspartamu, kúpite v bio-obchodoch.

7) Pšeničné zrno – kedysi keď ešte žuvačky neexistovali, ho ľudia žuli pravidelne. Stačí vydlabať zrno z klásku a po hodine žutia vznikne gumená hmota, ktorá je úplne ako žuvačka.

zdroj foto: shutterstock, zdroj info: facebook group RAW FOOD CZ & SK, www.chicza.com, sk.wikipedia.org