Hitparáda podceňovaných potravín  

Autor:
Publikované: 2015-08-28 14:38:00


Hitparáda podceňovaných potravín

Niektoré potraviny sú veľmi zdravé a všetci to o nich vedia. Sú však aj ďalšie, ktorých účinky sú nemenej priaznivé, a predsa si to ľudia neuvedomujú. Pozrime sa na ne bližšie.

Kompóty

Ak ste prežili svoje detstvo ešte pred Nežnou revolúciou, určite si pamätáte, že hlavne v zime boli kompóty súčasťou mnohých jedál. Z čerstvej zeleniny sa vtedy dala zohnať iba mrkva a kapusta, o šalátoch sa nám mohlo iba snívať. Dnes si čerstvú zeleninu môžeme dopriať kedykoľvek a kompóty z mnohých domácností úplne vymizli. Môže za to aj presvedčenie, že v ovocí vlastne po tepelnej úprave neostane nič zdravé. To je však omyl. Pri zaváraní sa síce zničí prevažná časť vitamínu C, no ovocie obsahuje množstvo ďalších živín, ktoré pôsobeniu tepla odolajú. Najmä čerešne, višne a bobuľové plody (borievky, jahody, maliny) sú nesmierne bohaté na rastlinné farbivá, ktoré patria medzi silné antioxidanty. Majú priaznivý vplyv na srdce a často aj protirakovinové účinky. Zavarené ovocie si uchová mnoho minerálov, napríklad draslík. Čerešne a višne patria medzi najlepšie vnútrozemské zdroje jódu. Jedinou nevýhodou kompótov je malý obsah  vitamínu C a vyšší obsah cukru. Aj tak však môže byť zavarené ovocie z domácich zdrojov v zime pre zdravie prospešnejšie ako šalát zo zeleniny pestovanej v skleníkoch, odtrhnutej dlho pred dozretím a prepravovanej tisíce kilometrov. To isté, čo o kompótoch, platí aj pre džemy. Musia však byť naozaj kvalitné, s vysokým podielom ovocia. Zafarbený a umelo dochutený rôsol za pár drobných vám veľa živín  neponúkne.

 Jablká

Často ich vnímame ako trochu nudné, obyčajné plody a veľa od nich nečakáme. Neprávom. Jablká síce oproti iným druhom ovocia obsahujú pomerne málo vitamínu C (na pokrytie jeho dennej potreby by sme ich museli zjesť viac než kilogram), sú však skvelým zdrojom iných živín. Dôležitý je napríklad vysoký obsah antioxidantov, ktoré v tele ničia škodlivé voľné radikály. Chránia tým srdce, cievy aj pohybový aparát.

Jablká sú tiež jedným z najlepších zdrojov pektínu – rozpustnej vlákniny, ktorá na seba viaže nielen vodu, ale aj toxické látky, ktoré tým pomáha vylúčiť z tela. Pektín navyše pomáha znižovať hladinu škodlivého LDL cholesterolu, čím znižuje riziko ochorení srdca a ciev. Okrem toho sú jablká skvelým občerstvením po tréningu, obsahujú veľa draslíka a rýchlo vstrebateľného ovocného cukru. Užitočným pokladom je jablčný ocot. Je bohatý na minerály, má posilňujúce účinky a pomáha regulovať trávenie. Podporuje tiež štiepenie tukov a zmierňuje chuť do jedla.

Sardinky

O tom, že ryby sú zdravé, sa dobre vie. Sú skvelým, a ťažko nahraditeľným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú nevyhnuté pre správne fungovanie srdca, ciev či mozgu, vitalitu, u športovcov podporujú regeneráciu, zlepšujú zásobovanie buniek kyslíkom. Dostatočný príjem omega-3 kyselín dokonca dokáže mierne zvýšiť hranicu anaeróbneho prahu. Ryby obsahujú množstvo vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K) a tie morské sú bohaté na ľahko vstrebateľný jód, ktorý je potrebný na tvorbu hormónov v štítnej žľaze. Aj jeho mierny nedostatok spôsobí spomalenie metabolizmu a únavu.Ďalším plusom pre športovcov je fakt, že rybie mäso je ľahko stráviteľné. Ak si teda chcete dať mäso krátko po záťaži, ryby sú ideálne.

Bielkoviny, ktoré obsahujú, sa totiž rýchlo dostanú do krvného obehu. Výnimočná je jedna malá rybka, do ktorej by ste to nepovedali – sardinka. Možno preto, lebo ju u nás dostať prevažne v konzerve, čo mnohí ľudia považujú za synonymum nezdravosti. Sardinka je však na omega-3 mimoriadne bohatá. Okrem toho patrí k najbohatším zdrojom vápnika – sardinky ho obsahujú trikrát viac ako polotučné mlieko.

Mak

Keď je už reč o vápniku, nemožno prehliadnuť potravinu, ktorá je v jeho obsahu skutočným preborníkom.

Pritom ju málo ľudí vníma ako súčasť zdravej výživy. Ide o mak. Sto gramov týchto malých čiernych zrniečok obsahuje 1 400 mg vápnika, čo predstavuje takmer dvojnásobok odporúčanej dennej dávky tohto prvku. Mak je najbohatší zdroj vápnika vôbec. Je navyše bohatý aj na ďalšie minerály a stopové prvky, napríklad železo (12 mg na 100 g, čo je 86 percent odporúčanej dennej dávky) a horčík (100 g obsahuje 91 percent odporúčanej dennej dávky). Mak ponúka aj vitamín E či kyselinu linolovú a linolenovú. Tie sa však pôsobením tepla znehodnotia – takže napríklad v makových buchtách ich už nenájdete. Mak upokojuje nervovú sústavu, uvoľňuje svalové kŕče, pomáha pri pálení záhy.

Pohanka

Do výpočtu utajených elixírov pohanka možno úplne nepatrí, lebo každý aspoň tuší, že je to niečo zdravé. Lenže ona nie je zdravá len tak trochu – toľko priaznivých účinkov na organizmus nemá hádam žiadna iná obilnina. O to smutnejšie je, že tento kedysi obľúbený pokrm sa dnes objavuje väčšinou len na tanieroch skalných vyznávačov zdravej výživy. Prečo je pohanka taká výnimočná? Látky, ktoré obsahuje, podporujú pevnosť a pružnosť ciev, majú protirakovinové účinky, znižujú hladinu cholesterolu i krvného cukru. Pohanka obsahuje aj vitamíny B1, B2, C, E, mastné kyseliny prospievajúce srdcu a cievam, aj cholín, ktorý zlepšuje regeneráciu buniek pečene. Obsahuje tiež veľa vápnika, horčíka, fosforu, selénu či zinku. Pohanka prospieva imunite a schopnosti tela čeliť chladu. Zlepšuje metabolizmus vápnika a rozpúšťa vápenaté usadeniny vrátane rôznych výrastkov (napríklad ostrohy v päte). Športovci ocenia, že pohanka zlepšuje celkovú vitalitu a je výrazne zásadotvorná – znižuje teda škodlivé metabolické prekyslenie, čo napríklad urýchli regeneráciu po náročnom tréningu či pretekoch.

Sójová omáčka

Možno je to pre vás prekvapenie, veď mnohí ju považujú sa vyslovene nezdravú. Áno, platí to pre lacné napodobeniny, ktoré  nedostatok prirodzenej chutí nahrádzajú umelými prísadami či farbivami. Kvalitná sójová omáčka je však nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Pri jej výrobe je najdôležitejší proces  fermentácie, pri ktorom sa štiepia cukry, tuky a bielkoviny a uvoľňuje sa množstvo vitamínu B12 a aktívnych enzýmov. Tie pomáhajú tráveniu, podporujú imunitu, regeneráciu a hojenie poranení. Pre vitamín B12 by mali sójovej omáčke venovať pozornosť najmä vegetariáni a vegáni – obsahuje ho totiž hlavne mäso a rastlinná strava je naň veľmi chudobná. V neposlednom rade je sójová omáčka chutným korením, hodí sa k mäsu a aj vegetariánskym jedlám dodá mäsitú chuť. Je slaná, ale obsahuje výrazne menej sodíka ako kuchynská soľ, takže je šetrnejšia k obličkám. Pri varení ju treba do jedla pridávať až na konci, lebo  tepelnou úpravou stráca chuť aj enzýmy.

Mlieko

Kým pred dvadsiatimi rokmi bolo mlieko vynášané do nebies, v poslednom čase býva prezentované

takmer ako jed. Jedni vravia, že zahlieňuje, iní poukazujú na to, že žiadne iné dospelé cicavce mlieko

nepijú, tak prečo by sme mali my? Je však kopa dôvodov, prečo si tento nápoj dopriať – o športovcoch

to platí dvojnásobne. Mlieko je v prvom rade dobrým zdrojom bielkovín, ktorých dostatočný príjem je pre športovcov zásadný. Neobsahuje ich síce toľko, aby samo pokrylo našu potrebu proteínov (to by sme ho denne museli vypiť skoro tri litre)

Ďalšie podceňované elixíry:

Fazuľa: Skvelý zdroj železa, draslíka, zinku a bielkovín, znižuje hladinu cholesterolu a krvného cukru

Žito: Obsahuje veľa minerálov a vitamínov, priaznivo pôsobí na imunitu a činnosť čriev

Slnečnicový olej lisovaný za studena: Je bohatý na vitamíny B1, E, lecitín, kyselinu linolovú a linoleovú, pôsobí priaznivo na srdcovo-cievny systém a hojenie ekzémov

Ryža: Je bohatá na vitamíny skupiny B, minerály, obsahuje osem aminokyselín, podporuje fungovanie obličiek a detoxikáciu

ZDROJ: Run Magazine, SEKCIA: Behy | Správy | Aktuality | Novinky | Zaujímavosti | Informácie | Reportáže in http://erun.hnonline.sk/clanky/behy-spravy-aktuality-novinky-zaujimavosti-informacie-reportaze/2015/08/14/hitparada

 



Diskusia k článku:

Zatiaľ tu nie je žiadny príspevok.